"H. Cahit Öztelli" Şeyh Nusrettin Tekkesi'ni 1940’larda Müftü Arif Kılıç ile birlikte ziyâret eder ve daha sonra şunları yazmaktadır :

“Zile’ye yedi kilometre uzaklıkta ve istasyon yakınlarında kendi adı ile anılan ve Tekke de denilen köyde yatmakta olan bir azizdir. Otuz yıl önce Zile Müftüsü merhum Arif Kılıç ile birlikte bu köye gitmiştik.
Evliya Çelebi’nin söz konusu ettiği dut ağacını da gördük. Ne yazık ki, tekkelerin kapatılması sırasında “İnkılâp yobazı” bir kaymakam tarafından ağacın kestirildiğini söylerler. Yerden başlamak üzere ancak bir metre kadar gövdesi kalmıştı, kurumuştu. Yedi - sekiz yüzyıllık eseri kendi eli ile yok eden acaba başka uluslar var mıdır?

Köylüler bu ağacın gövde kabuklarının tütsüsü ile sıtmanın iyi olduğunu söylediler. Evliya Çelebi üç yüzyıl önce de böyle olduğunu bildiriyor.”

22 Eylül 2011 Perşembe

Zile Şeyhnusrettin Köyü

Şeyhnusrettin, Tokat ilinin Zile ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında edinilen bilgiye göre; Köy ismini bir rivayete göre köy Camii içerisinde türbesi bulunan Şeyhnusrettin Hazretlerinin köyün bulunduğu mevkiye gelmesi ve daha sonra burada hakkın rahmetine kavuşmasından sonra, köy ismini Şeyhnusrettin Hazretlerinden almıştır.Köyün şuanki ismi Şeyhnusrettin köyüdür.Köye Şeyhnusrettin Hazretlerini ziyaret etmek amacı ile çok sayıda insan gelmektedir.Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamakta olup düzlük verimli arazisi vardır.Şeyhnusrettin köyü Zile ilçesine çok yakın yeşil ve şirin bir köydür.Köy halkının hemen, hemen hepsi akrabadır.Köy halkının %99'u okur yazardır.
Kültür
Köyün gelenek ve görenekleri insan yapısı tam bir Anadolu insan karakteristiği taşımaktadır.İnsanı misafir perver ve sıcaktır.Köyde yapılan düğünler Cuma öğle saatlerinde başlar cumartesi hamam ve pazar günü gelin alma ile sonlanır. Başladığı günden bittiği güne kadar gelen misafirlere yemek ikram edilir.
Coğrafya
Tokat iline 74 km, Zile ilçesine 7 km uzaklıktadır.
İklim
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Alper KELEŞ
2004 - İbrahim ÇİÇEK
1999 - Hüseyin KAPLAN
1994 - Hüseyin KAPLAN
1989 - Hüseyin KAPLAN
1984 - Hüseyin KAPLAN
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder